Alpi Orientali by Hrvatin/Kuzmić

Nakon ljetne pauze koja je trajala gotovo dva mjeseca, rally dvojac Tomas Hrvatin i Damir Kuzmić nastavio je svoju avanturu po europskim brzincima. Posada Opatija motorsporta nastupila je na 49. Rally del Friuli Venezia Giulia, odnosno natjecanju poznatijem kao Alpi Orientali. Baš kao i nakon svakog njihovog nastupa, Damir Kuzmić poslao nam je opširan izvještaj….

Iza nas je šesti nastup u  Mitropa Rally Cupu. Iz Italije smo se vratili umorni ali, ipak na kraju zadovoljni, unatoč početnom šoku na prvom brzincu kada nam je auto iz čista mira stao. No krenimo redom. U Italiju smo otputovali srijedu navečer i već po putu smo primjetili prvu grešku u pripremi. Nažalost, bili smo površni u čitanju pravilnika i previdjeli da je popisivanje brzinaca bilo zakazano za srijedu, cijeli dan i četvrtak ujutro, ali samo do 12 sati. Nismo bili oduševljeni jer smo od naših timskih kolega Prodana i Draženovića dobili info da ima dosta „posla“. Ali to nismo mogli promjenit i nakon malo druženja i pivice dobrodošlice odlazimo na odmor sa namjerom da se rano ustanemo i odmah krenemo u napad na brzince. Ali ujutro do 10 sati čekamo da dođemo do roadbooka i tek tada odlazimo na popisivanje.

Brzinci teški, zavojiti a asfalt grub ko na Grobniku, otkida kotače. Polako stže polovica četvrtka i „službeno“ završava popisivanje brzinaca ali mi ko pravi hrvatski rallyjaši, nastavljamo popisivat izvan vremena. Do kraja dana uspijevamo sve brzince proć 2 puta osim najdužega Trivia. Ostavljamo provjeru za petak ujutro. U petak obavljamo verifikaciju na kojoj se svi čude kada smo predali karton sa popisivanja da smo sve prošli samo 2 puta a jednoga jedanput. Nakon tehničkoga, odlazimo na Trivio, rješimo i tu provjeru i spremni dočekujemo start.

Definitivno rally s dušom, primjećujemo već na ceremonijalnom startu, naša naljepnica sa pozivom na posjetu našoj Opatiji ovdje nailazi na veliki broj poklonika našeg mora a nije nedostajalo i ljubitelja piste na Grobniku. Odlazimo prema SS1. Startamo i isprva dosta dobro idemo a nakon cca 5 km ŠOK!!. Auto se gasi, Tomas brzinski diže haubu, gleda i traži mogući kvar. Problem sličan kao na Saturnusu, mjenjamo osigurače, auto i dalje ne pali. Kada smo već mislili da je sve gotovo nakon 5 km prvoga brzinca, Tomas reže kabele lambda sonde, mijenja zadnji osigurač i auto pali. Ne znamo koliko kasnimo, pola brzinca smo se vezivali i uspijevamo proći kroz cilj. Vrijeme katastrofa, 13 minuta iza naših iz klase, 10 min iza auta ispred nas. Kasnimo i na VK na sljedećem brzincu tako da se zaostatak za klasom penje na 14 minuta.Vozimo SS2, idemo 150% sigurno i bez najmanjeg rizika. Odlazimo u servis i gledamo vrijeme a ono uopće nije loše, dapače vrlo smo brzi i u rangu nekih posada koje su u Sloveniji bile brže od nas. S obzirom na rezultatsku katastrofu, odlučujemo nastavit vozit, ako ništa za trening i gušt. Cilj postaje ciljna rampa i svaki rezultatski imperativ potpuno nestaje. Pregledom vremena iz drugog kruga, uviđamo da radimo 2. vremena u klasi i da nam je Medved ipak prebrz, a vrtimo se negdje ispred slovenskog A5 koji je bio brži od nas u Sloveniji. Dan završavamo 1. vremenom u klasi na kratkom gradskom brzincu u Udinama i iza nas u ukupnom poretku ostaju neka poznata imena u puno boljim autima. Počinjemo biti svjesni štete sa 1. brzinca ali šta je tu je, promjenit to više ne možemo.

U subotu krećemo na brzince osokoljeni dobrim vremenima od petka. Prvi vozimo odlično, tu smo sa legendom Komelom i Premrlom, mi prezadovoljni. Krećemo na drugi i vozimo u dosta visokom ritmu. Na svakom drugom zavoju je nekakav auto odustalih posada. I u jednom desnom zavoju haklamo gdje očito nismo smjeli, bušimo gumu. Cesta ide uzbrdo gdje nismo u mogućnosti mjenjat, nastavljamo moleći da ravnica dođe što prije. A ravnice ni za lijek, penjemo se i penjemo a uzbrdica koda nikad neće prestat. Napokon stajemo, mjenjamo i idemo prema cilju. Na upisu vidimo da je dosta posada bušilo a kasnije u servisu zaključujemo da je njih većina bušila na istom mjestu gdje i mi.

Olakšanje, s obzirom da smo prvo mislili da je greška naša kod popisivanja jer u radaru nije bilo bilješke u tom zavoju da ne haklamo. Vrijeme?? Još veća katastrofa i sada se zaostatak penje na gotovo 20 minuta za našom klasom. Sljedeći krug popravljamo vremena i počinjemo raditi vremena oko 25. u ukupnom poretku, djelomično i zbog velikog broja odustajanja. Doživjeli smo na Triviu da u kilometar kraj ceste stoje tri 207-ice S2000 a to dovoljno govori o velikom naporu za posade i za vozila. Još je jedan krug pred nama, 2 brzinca, cca 40 km. Vozimo se z guštom, uživamo a Tomas i ručna na Masarolisu su najbolji prijatelji. Uspješno savladavamo zadnja 2 brzinca i ostvarujemo svoj cilj.Nakon kratkog servisa, odlazimo na cilj u centar. Čekamo dosta vremena i nakon gotovo 2 sata penjemo se na ciljnu rampu legendarnog Alpi Orientali. Presretni nakon svih problema. Na kraju, na naše iznenađenje čak osvajamo i pehar za 2. mjesto u klasi N3. Doduše, završili smo kao 2. od dvoje s obzirom da su ostali natjecatelji iz klase odustali. Ali za nas su ti pehari, osim predivnih poklona za naše klince i nagrada za ne odustajanje i borbu do kraja kada bi mnogi, znajući da ne mogu stići ni ovoga ispred sebe vjerojatno podigli bijelu zastavu i odustali. Ali mi nismo, borili smo se do kraja i neka to bude nagrada za trud. Nakon Austrije, pehar iz još jedne države.

Završetak ovog rallyja bi posvetili i našem prijatelju Arisu Staniću, koji više nije među nama a Alpi mu je bio najdraži rally. Na kraju svega, iz Italije se vraćamo zadovoljni. Unatoč problemima, završili smo još jedno veliko natjecanje, još jedan legendarni rally. Da sreća prati hrabre i uporne pokazalo se i u bodovanju za MRC gdje smo na kraju osvojili 8. mjesto u ukupnom redoslijedu i 6. među vozilima sa 2 pogona što nas i dalje ostavlja u tjesnoj borbi za podij na kraju sezone. Trenutno zauzimamo 7. mjesto ukupno i 3. među vozilima sa 2 pogona, gdje nam drugoplasirani Zrinski biježi 1 bod dok ispred Zanona imamo 12 bodova prednosti. Damir trenutno u poretku suvozača zauzima 5. mjesto.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da nastupimo. Isto tako velika hvala našem klubu Opatija motorsportu i našim sponzorima:  Puž Auto, Experience, Automatic servis, IP Studio, Stomatološka ordinacija Sorriso, Tecno Auto, Oštarija Štacion, Caffe bar Tin, Rally-Shop Si, Levis color, Liburnija.net, AutoIQ Magazin. Navijača je ovaj put uz stazu bilo podosta. Hvala svima na podršci uz poziv za Bassano koji i nije puno dalje od Udina. Da svih ne nabrajamo, ovaj put ćemo spomenut jednog od najvjernijih koji nije ovaj put mogao biti uz stazu ali se na vrijeme “opravdao” uz opasku da to šta nije uz cestu ne znači da nije uz LIVE… E pa Tomi Postružin, nismo mi ni sumnjali!!!

Za kraj, čestitke našim kolegama iz kluba Vilijamu Prodanu I Zdravku Draženoviću. Odvozili su strašnu utrku,držali se sa ozbiljnim veličinama talijanskoga rallyja i njihov krajnji rezultat bi još bio bolji da nisu haklali gdje i mi. Dečki, svaka čast, bit u top 10 na jednom rally za CIR govori da postajete prva liga. Čestitke i kapa do poda!!!

Slijedi Croatia Rally. Vožnja po domaćim stazama nam već polako nedostaje i veselimo se borbama i druženju sa starom ekipom. Trenutno smo još u fazi pregovora a vezano uz jedno iznenađenje na CR-u, novosti slijede uskoro…

Pozdrav od rally posade Hrvatin - Kuzmić

You have no rights to post comments