Franjo Tahi ustao iz groba i čestitao svima na uspješnom Croatia Rallyju

Čudne se stvari događaju u Hrvatskoj. Četrdeseto izdanje Croatia Rallyja završilo je proteklog vikenda, a o njegovom uspjehu najbolje govori podatak da je poznati zlostavljač i ugnjetavač kmetova i siromašnih, Franjo Tahi, ustao iz groba i otvorio korisničk račun na Fejsu.

Imao je Franjo T. (ne, ne taj) žarku želju sa svijetom podijeliti svoje dojmove s Croatia Rallyja, pa je na Fejsu u grupi Hrvatski Auto Sport, koju uređuje AutoMotoTrend, objavio zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji rallyja.

Tek na kraju zahvale Franjo Tahi odlučio je strgnuti oronulu masku s lica i predstaviti se punim imenom i prezimenom. Okej, ne baš punim, Zizi je dovoljno svima koji trebaju ili žele znati o kome ili čemu je riječ. Ostali ionako nisu važni. A što je važno?

Važno je da je aktualni predsjednik FIA-e, Jean Todt, posjetio rally na proputovanju iz Dubrovnika u kojemu je održano zasjedanje FIA-ine vrhuške. Ta su dva događaja, usuđujemo se reći, bila najvažnija proteklog vikenda - važnija i od samog rallyja. Predsjednički izbori u FIA-i Jeana Todta pretvorili su u svjetskog putnika kojemu bi pozavidio i pokojni papa Ivan Pavao II. Bilo je važno da se "Žan" kako ga je ne tako davno zvao jedan novinar čije je pero naglo izgubilo na oštrini, nađe u središtu pozornosti, a to je prošlog vikenda bila Hrvatska.

Franjo Tahi svima je poslao fotke na kojima je Jean Todt. Kada bi mogli glasovati na izborima za čelnika FIA-e, vjerojatno bi uz fotke dobili i prijateljsku sugestiju čije ime zaokružiti na izbornom listiću.

Croatia Rally ispunio je cilj. HAKS-ovim zalaganjem smješten je uz bok dubrovačke sjednice, tako da se Todt sa svojom svitom mogao posvetiti izbornoj kampanji u Poreču, pred Eurosportovim kamerama. A s njim i svi koji mu pružaju podršku te se nadaju ponekoj mrvici za vlastite potrebe.

Možda smo zločest jer tvrdimo kako Croatia Rally nije bio glavni prioritet ljudi koji se potpisuju kao Franjo Tahi. Možda smo stvarno zločesti. Jer Franjo Tahi je, onako usput, formalno na kraju svog obraćanja "kolegi-cama i prijatelji-cama" pozvao na nekakav kao sastanak za desetak (ne deset, desetak, give or take a few) dana, a na kojem bi se raspravljalo o prijedlozima i kritikama na račun Croatia Rallyja te ne bi li isti sljedeće godine bio još bolji.

Pravi značaj Croatia Rallyja za HAKS i njegove čelnike pokazat će se tek sljedeće godine. Tada neće biti izbora u FIA-i, neće biti potrebe da se maksimalno iskoristi pozornost svjetske automobilističke javnosti. Je li sastanak "za desetak dana", o kojemu je obavijest na opskurnoj grupi objavio Franjo Tahi, pravi korak u analizi 40. Croatia Rallyja? Pokazat će, kao i toliko puta do sada, vrijeme. A tek će 41. Croatia Rally biti mjerilo značaja koji ova priredba ima za sve koji su ove godine jahali na valovima Eurosportovih reportaža.

Poruku Franje Tahija možete pročitati ovdje ili u nastavku, ako zazirete (zizirete?) od Fejsa. Nadamo se da će poziv na raspravu o Croatia Rallyju biti izdan na formalniji način s detaljnijim podacima o uvjetima za sudjelovanje, mjestu održavanja, itd., kao i da će javnost biti pravodobno obaviještena o zaključcima FIA-inih delegata o ovogodišnjoj Croatiji.

Poštovani kolege-ice, dragi prijatelji-ce,

Po završetku 40. Croatia rally-a, želio bih vam prenijeti čestitke
predsjednika FIA-e, Jeana Todta, koji je jučer osobno posjetio
Poreč. Obzirom da se po prvi puta u njegovom mandatu desilo da
posjeti jedno natjecanje bodovano za ERC, to je dodatno priznanje
svima vama koji ste aktivno sudjelovali na realizaciji ovog rally-a.
U prilogu maila nalazi se nekoliko fotografija koje obilježavaju
dolazak g. Todta u Poreč kako bi i oni kolege-ice koji-e su u tim
trenucima obavljali-e svoje dužnosti, imali izvjesnu uspomenu.
Ja se istovremeno zahvaljujem svim članovima Upravnog i Nadzornog
odbora, kao i stručnih odbora, koji su podržali održavanje 40.
Croatia rally-a.
Međutim, glavni nositelji su ipak bili naši kolege-ice, suci HAKS-a,
koji su na različitim dužnostima obavili ogroman posao bez
odgovarajuće naknade u ovom trenutku. Na tome vam svima iskreno
hvala.
Nadam se da je unatoč svim nedaćama, uglavnom besparici, koja nas je
"stisnula" zbog kotizacije prema Eurosportu, realizacija ovog
rally-a dokazala da se uz relativno skromna sredstva zajedničkim
snagama može realizirati natjecanje na europskom nivou.
Kako nisam dovoljno hrabar iznositi bilo čije ime posebno da nekoga
ne zaboravim, hvala još jednom svima koji ste na bilo koji način
pridonijeli uspjehu 40. Croatia rally-a.
Na kraju, predlažem da svi vi koji ste aktivno sudjelovali na
realizaciji CR-a, u idućih nekoliko dana pokušate napisati sve svoje
primjedbe, kako dobre tako i loše.
Održali bismo sastanak kroz desetak dana na kojem bismo analizirali
sve detalje i tako imali dobar temelj za ispravljanje pogrešaka
iduće sezone.

Srdačan pozdrav
Zizi


You have no rights to post comments