Poreč – hrvatski centar rallyja

Ovogodišnjoj priči o bodovnoj auto rally sezoni na prostorima Hrvatske primakao se kraj. Od 8. do 10. studenoga dani su koji će odlučiti ili potvrditi nove pobjednike Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske, prvake Državnog prvenstva Hrvatske i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a.

Tradicionalno odluka o prvacima vratila se pred koju godinu u Poreč, istarsku perjanicu hrvatskog turizma, grad sporta, sredinu koja više od deset godina u svoje programske sadržaje uvrštava jednu automobilističku manifestaciju već dugo prepoznatljivu kao rally s najvećim brojem sudionika na ovim našim prostorima. Ove godine upravo Poreč drugi puta u nepunih 50 dana dočekuje relijaše otvorena srca nakon europskog prikazanja Croatia rallyja. I ove godine u organizaciji Autokluba „Skok racing“ iz Brtonigle, uz suorganizaciju domicilnog Autokluba „Poreč Motorsport“ održava se već tradicionalni „14. AutoWill Rally Poreč 2013.“ čiji je itinerer ukupne duljine 351,54 km, a na 11 brzinaca otpada 89,78 km.

Porečki rally iz godine u godinu doživljava  koncepcijske novosti. Tako je i ove godine. Novi su prostori odvijanja tehničkog prijema vozila i verifikacije vozača, ali i starta rallyja. Ove je godine sjedište Autokuća Opel AutoWill nadomak Poreča u Buićima centar uvodnih zbivanja porečkog rallyja. Servisno parkiralište je na parkiralištu Žatika, gdje se voze i gradski brzinci, naravno dva u zaključenju prvog natjecateljskog dana, sjedište organizatora je u Obrtničkom domu Poreč, a završna svečanost u Grand hotelu Palazzo na samoj porečkoj rivi.

Što se tiče dionica brzinskih ispita glavnina je poznata od ranijih godina uz određene korekcije pojedinih dijelova. Prvi se dan odvijaju tri brzinca, prvi u Taru donekle sličan onom prethodne tri godine na kojem će se odraditi i Shakedown, a potom dva puta gradskim parkiralištem Žatika u ranim i kasnijim večernjim satima. Sutradan, u subotu brzinci sele u središnju Istru na dionice Žonti – Zrenj, Šterna – Martinčići, Dračevac – Flengi i Kanfanar – Červari, svaki po dva puta.

Novost ovogodišnjeg rallyja je posebna „Nagrada Sveti Martin” za pet najbolje plasiranih posada na Shakedownu u Taru (vozi se od 12 do 14 sati) u čast domicilne fešte Martinja. Službeni start prvog vozila je u 15,01 sati iz „AutoWilla”, a cilj je u 19,06 sati. Nakon „noćenja” vozila u krugu Autokuće „AutoWill” nedjeljni start je u 8,01 sati. Vozi se osam BI sve do 16,25 sati kada se očekuje pobjedničku posadu u cilju i to na parkiralištu Žatika.

You have no rights to post comments