Noga u dupe: Croatia Rally ispada iz Europskog prvenstva?

Nezapamćeni automobilistički spektakl, kako su uoči 40. izdanja Croatia Rallyja organizator HAKS i promotor United Business najavljivali ovogodišnji rally, nagrađen je od strane FIA-e i Eurosport Eventsa izbacivanjem iz kalendara Europskog prvenstva.

Nabrzinu skrpano natjecanje u Poreču i okolici, smišljeno tempirano da se terminom poklopi sa zasjedanjem FIA-inih vladajućih struktura u Dubrovniku, očito nije impresioniralo Europu, posebice ako se uspoređuje s rallyjima koji stižu u to prestižno društvo naredne sezone.

Suludi oblici "promocije" Croatia Rallyja također su, ne sumnjamo, odigrali ulogu u afirmaciji našeg najpoznatijeg rallyja u europskim krugovima za što zahvale prvenstveno treba uputiti na račun talijanskog United Businessa.

Od organizatora smo uoči rallyja imali prilike čuti kako će rujanski termin te činjenica da se rally odvija u Istri odigrati veliku ulogu u turističkoj promociji Hrvatske. Možda bi to i bio slučaj da su Croatia Rally pohodili najbolji europski vozači, no izuzev Jana Kopeckog to nije bio slučaj.

Naposlijetku, ne sumnjamo da su sjednica FIA-ine vlade u Dubrovniku te rally u Poreču bili izvrsna prilika za promociju organizatora natjecanja, HAKS-a, točnije njegovog tajnika Zrinka Gregureka. Rekli smo već, i ponovit ćemo još jednom - skorašnji predsjednički izbori u FIA-i zanimljivo su i prljavim igrama bogato razdoblje u kojem se lobiji i interesne skupine mlate i kolju oko utjecajnih i unosnih pozicija. Uopće ne dvojimo da je i Gregurek, kao osoba koja ne skriva svoje međunarodne ambicije, vrlo dobro znao koliki potencijal za njegovu promociju ima rally u Poreču. Istovremeno, predsjednički kandidat i aktualni šef FIA-e Jean Todt u Poreču i Dubrovniku je imao prilike ne samo za vlastitu promociju već i za razgovore o raspodjeli dužnosti i pozicija nakon još jedne pobjede na izborima.

Je li HAKS prožvakao i ispljunuo Croatia Rally ili je Croatia Rally pao kao žrtva u prvenstvu u kojemu ima mjesta za bolja, kvalitetnija, prestižnija i bolje promovirana natjecanja? Po zasad neslužbenim podacima iz kalendara EP ispadaju Poljska, Hrvatska, San Remo i Kanari, a u prvenstvo stižu Grčka (Acropolis Rally), Estonija, Cipar i Irska.

Četiri desetljeća truda, zalaganja i odricanja nagrađena su europskom nogom u dupe. Po nekima, Croatia Rally potpisao je vlastitu smrtnu presudu kada je od njega ruke digao izvorni dugogodišnji organizator Auto klub Delta iz Zagreba. Sada smo, čini se, za to dobili i službenu potvrdu.

I trenutno nas živo boli muški reproduktivni organ za neplaćene račune, dugove, sudske procese, sitne interese, laži i prazna obećanja. Kao što smo već rekli, o uspjehu ovogodišnjeg Croatia Rallyja nećemo suditi po ocjenama observera niti po činjenici da je izbačen iz kalendara, već po novim funkcijama kojima će se okititi oni koji su Croatia Rally prisilili na prostituciju. A vi ćete im, drage naše automobilističko-funkcionerske ovce, i dalje iskazivati povjerenje. Jer nikad se ne zna kad se možete i vi, danas sutra, ogrebati za poneku poziciju, honorar, putovanje na WRC ili F1 o FIA-inom trošku...

Ako se, nekim čudom, ispostavi da je sve ovo netočno te da su vijesti koje prenosi veći dio inozemnih medija pogrešne, isprintat ćemo ovaj članak u 100 primjeraka i pojesti ga.

Ako se, nekim drugim čudom, ispostavi da je Croatia Rally ove godine dobio izvrsne ocjene promatrača, ali je iz kalendara izbačen jer se nije mogao nadmetati s rallyjima poput Acropolisa, a HAKS nam za to predoči valjane dokaze, isprintat ćemo članak u 500 primjeraka i pojesti ga.

You have no rights to post comments