Pitanje svih pitanja; kako će HAKS formulirati odustajanje od Croatia Rallyja?

Bilo bi sjajno kada ne bismo imali pravo, ali čini nam se da ćemo i u ovom slučaju ipak na kraju - imati pravo. Croatia Rally od ispadanja iz kalendara Europskog rally prvenstva nisu spasila niti poznanstva niti veze niti, kažu briljantne ocjene observera. Uzbuđuje li se netko previše oko toga? Baš i ne. Hoće li zbog ispadanja rallyja u koji je Hrvatska tijekom desetljeća uložila neprocjenjiv trud, netko biti pozvan na odgovornost? Ne budite smiješni.

Novac je bio, jest i uvijek će biti univerzalan i svemoćan protuargument. "Nije bilo novaca", kao da već čujemo skrušeno priznanje organizatora, koji su se ove godine primili Croatia Rallyja kao da se održava isto kada i FIA-in sastančić u Dubrovniku te je lijepa predstava za sve uključene. I svi ćemo znati da je organizator, HAKS, pokušao sve ne bi li osigurao potrebna sredstva za organizaciju rallyja iduće godine i za ostanak Croatia Rallyja u kalendaru EP. Svi su mediji brujali o tome, sjećate se, vjerujemo, inicijative koju je HAKS pokrenuo sa željom da javnosti objasni zašto je Croatia Rally značajan za Hrvatsku.

Što? Ne sjećate se? Ni mi.

Kampanja blaćenja FIA-e, točnije Eurosporta, već je u punom zamahu. Prljavi Francuzi, koje zanima samo i isključivo novac, a ne ultimativni automobilistički i sportski spektakl kakav je bila ovogodišnja Croatia. Koju su redom zaobišli svi osim Jana Kopeckog. HAKS je dao sve od sebe, ne pamte se vremena većeg angažmana, ali prokleti Francuzi, truli kapitalisti, ne vide sportske vrijednosti u svojoj pomami za novcem. Kvragu, pa Croatia Rally je imao missice! E! I startninu s popustom ako se bezecira smještaj kod sponzora.

Što kažete na okladu? U jednu kunu. HAKS odustaje od Croatia Rallyja. Razlog će biti - novac. Kada bi pažljivije formulirali obrazloženje, mogli bi reći da je do odustajanja došlo uslijed moralno-etičke krize. Nisu ispunili zadaću, pa će plemenito rally prepustiti... nekome. Možda ga i ugasiti. Ionako već u okolici Zagreba postoji rally s jednakim brojem ispred imena rallyja. Možda "skemijati" nešto, pa spojiti, povezati, svezati ta dva rallyja... Da, svašta bi se moglo smisliti.

A mogli bi isto tako reći i da je Croatia Rally ispunio svoju jednogodišnju svrhu. Netko je na račun pospremio pokoju kunu provizije, netko se ogrebao za kamere i vrijeme u TV emisijama, a netko je osigurao da mu sve to priskrbi još jedan mandat u vrhu vrhova FIA-e. Daleko od toga da Croatia Rally nije ispunio očekivanja organizatora - naprotiv. Itekako su ispunjena.

Vjerujemo kako će buduća obraćanja javnosti organizator iskoristiti kako bi nas uvjerio da je za Hrvatsku, vas automobiliste i sportske djelatnike, navijače, sjajna vijest da je glavni tajnik saveza izabran u neko tijelo FIA-e. Manje je važno da smo ostali bez mjesta u kalendaru Europskog prvenstva.

I da to kao posljedicu neće imati ničije ostavke, otkaze ili barem priznanje odgovornosti.

You have no rights to post comments