Šebalj i Klinc vodeći prvog dana Croatia Rallyja

Objavljeno u: 04/10/2014 - 07:21 Napisao/la Objavljeno u Rally Komentari Komentiraj!
Nakon osam brzinskih ispita i gotovo dvije trećine odrađenog itinerera Istrom i Kvarnerom zagrebačka posada Juraj Šebalj – Toni Klinc u Mitsubishi Lanceru EVO IX vode u ukupnom poretku poslije prvog dana međunarodnog 41. Croatia rallya HOK 2014.

U ranim jutarnjim satima iz Poreča su krenule 22 posade, no do cilja prve etape stiglo ih malo više od polovice, tek 13.

Šebalj i Klinc poveli su od jutarnjih brzinaca Boljun i Učka, zasjeli od početka na čelnu poziciju koju nisu ispustili, što više povećavali vremensku razliku u svoju korist koja je u početku bila izražena u okviru 30-tak sekundi ispred favorita bugarske posade Krum Donchev-Petar Yordanov (Ford Fiesta RS). U nastavku presudan je za veću razliku čak u minutama bio drugi prolazak brzincem „Boljun“ na kojem je desetak posada među kojima i Donchev imao peh puknuća od jedne čak i do sve četiri gume. Naime, na pojedinim dijelovima staze bilo je dosta nabacanog kamenja, najvećim dijelom oštrog koji je iznenadio vozače i uzrokovao višekratna bušenja guma, a time i usporenja, te gubitak dragocjenog vremena u ukupnom poretku. Sreću su među malobrojnima imale i dvije ponajbolje hrvatske posade Šebalj-Klinc, ali i Danijel Šaškin-Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO X) koji su izbjegli zone s kamenjima te sa cijelim gumama i izvrsnim vremenima okončali ovaj kobni brzinac prvog dana. No, Donchev, Čeh Štajf, Mađari Puskadi i Szebelledi, te naš Dobrila sa probušenim gumama izgubili su od 3-5 minuta i time izgubili blizak priključak s vodećim Šebaljom.

Neposredno potom krenulo je i Krumu Donchevu, pa je do kraja dana dobio sve preostale brzince, ali ipak s minimalnim prednostima ispred Šebalja koji je na kraju prvog dana uz ukupno vrijeme 1:12:18,3 sata sakupio zavidnu prednost od 2:07,1 minutu ispred Slovenaca Roka Turka i Eneja Ložnara Kranjca (Peugeot 208), te Daniela Šaškina i Damira Brunera koji su drugu poziciju izgubili na posljednja dva BI dana. Još jedna hrvatska posada Viliam Prodan-Zdravko Draženović (Peugeot 208) zadovoljna je ostvarenim i četvrtom pozicijom uoči drugog dana tijekom kojeg posade očekuju tri različite dionice brzinskih ispita što se voze dva puta središnjom Istrom, ali i neposrednim zaleđen zapadne obale.

Uz nekoliko izlijetanja, tehničkih kvarova ili kašnjenja do cilja prvog dana nije stiglo čak devet vozila, međutim u sutotnjem programu priključiti će se 5 do 6 novih koji su sudionici Prvenstva Republike Hrvatske drugi dan, obzirom da se Croatia rally za ovogodišnje PH boduje svaki dan zasebno.

Subotnji program počinje u 11,01 sati izlaskom vozila iz zatvorenog parkirališta u središtu Poreča, kraćeg zadržavanja u servisu i odlaska na prvi prijepodnevni BI Stranići koji starta u 11,49. Pobjedničku posadu na ciljnoj rampi porečkog Trga Slobode očekuje se u 16,52 sati.

Organizacija Hrvatskog auto i karting saveza uz suorganizatore porečki AK „D.T.“ i AK Opatija Motorsport teče besprijekorno, a zavidnu pažnju ljubitelja oktana izmamio je 2.Opatijski auto moto show što je održavan na opatijskoj Slatini. Rally se boduje za FIA Europski rally Trophy, Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ) i Prvenstvo Republike Hrvatske.

Rezultati ukupno 1.dan: 1. Šebalj-Klinc (Hrvatska, Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:12:18,3 sati, 2.Turk-Ložnar Kranjc (Slovenija, Peugeot 208) +2:07,1 minuta, 3.Šaškin-Bruner ( Hrvatska,Mitsubishi Lancer EVO X) +2:24,0, Prodan-Draženović (Hrvatska, Peugeot 208) +3:25,0, 5.Donchev-Yordanov (Bugarska, Ford Fiesta RS) +5:11,3, 6.Štajf-Rajnoha (Češka,Subaru Impreza Sti) 5:21,9.

Aktualnosti

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

22.04.2018. - Ostalo

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

Prvi rally Slovenskog prvenstva 8. Rally Vipavska Dolina koji se vozio u okolici Vipave i Ajdovščine osvojili su trenutni državni prvaci Rok Turk i Blanka Kacin (Peugeot 208 R5). Prošle godine imali su samo jedno...

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

You have no rights to post comments