5. Rally Show Santa Domenica, službeno izvješće

Jubilarno peto izdanje rallyja Santa Domenica održano u okolici Svete Nedelje i ove je godine opravdalo sva očekivanja te riješilo pitanje najveće rally manifestacije u zemlji. Ovogodišnji 5. Rally Show Santa Domenica pokazao je svoju snagu i po broju natjecatelja, ali i publike. Okupiti više od osam tisuća gledatelja na prohladnom vremenu i blatnoj stazi, ogroman je uspjeh za organizatora, Akk Sveta Nedelja.

Ceremonijalnim startom u Svetoj Nedelji službeno je započeo najveći oktanski spektakl u Hrvatskoj, čiji je vrhunac bio prekrasan vatromet, a na startu se pojavilo 110 natjecatelja iz 10 europskih zemalja.

Austrijanac Beppo Harrach u Ford Fiesti R5 pokazao je sve svoje umijeće i atraktivnim prolascima zapalio nazočnu publiku. Nakon tri brzinska ispita ciljem je 'proletio' samo 1,5 brže od Ivana Gorana Čibeja u Škodi Octaviji WRC kojom je svojevremeno žario i palio utrkama Svjetskog prvenstva. Tijekom cijelog rallya vodila se žestoka borba, adrenalin je frcao na sve strane, no presudio je drugi brzinski ispit gdje je Čibej velikom greškom izgubio 20 sekundi. Treće mjesto pripalo je Mađaru Krisztianu Hidegu u Mitsubishiju Lanceru Evo VII. Za četvrtu poziciju u klasi No Limit borili su se i aktualni prvak Hrvatske Juraj Šebalj u Mitsubishiju Lanceru Evo IX te Ivan Kodrić kojeg je kvar stajao boljeg plasmana.

Velika atrakcija bio je neupitno kultni rally automobil koji se rijetko viđa na natjecanjima. Subaru Imprezu 22b WRC vozio je Silvestr Mikulastik, poznati češki showman. Utrku je završio peti, a nakon rallyja izjavio da je došao isključivo zabaviti mnogobrojnu publiku. Mađar Antal Kovas u Ford Fiesti R5 završio je šesti ispred Joe Baiera u Mitsubishiju Lanceu Evo VII.

U klasi PRO SPORT pobjedu je odnio Vladica Rabrenović u vrhunskoj Seat Ibizi Kit Car. Jaki Franja, povratnik na rally staze, završio je kao drugoplasirani sa Škodom Fabiom R2. Manjak sreće imali su autokrosist Marino Čargonja te švedski predstavnik Daniel-Mulle Renstedt. Treće mjesto zauzeo je Dejan Kiričić u Renault Cliju RS.

Alen Lampe u VW Polu iz Slovenije dominirao je najbrojnijom klasom SPRINT. Danijel Bezjak u VW Golfu nije se mogao boriti s puno bržim predstavnikom iz Slovenije, dok je treća pozicija pripala Antunu Vrbanoviću u Škodi Favorit.

Najveće su zanimanje pobudili auti sa stražnjim pogonom. Najbrojniji u Krešo RWD Trophyju bili su Mađari u vremešnim, ali vrlo brzim Ladama. Pobjedu je odnio Daniel Toke iz Mađarske u Ladi VFTS. Prošlogodišnji pobjednik Grego Szauer opet je dominirao klasom RWD, no kvar ga je spriječio da uzme nagradu. Naše gore list, Josip Žagar Zax u kultnoj Toyoti AE 86, popularnim je Hachijem uveseljavao publiku i domogao se lijepog drugog mjesta u klasi. Mađarska Lada VFTS Gabora Kiralyja upisala je treće mjesto.

Budući da svijet ostaje na mladima, a organizator želi privući vozače juniore te ih upoznati sa svijetom relija, tu je i DMACK Junior Trophy koji je osvojio Marko Lončarić u Subaru Legacyju.

Iako je rally zamišljen sa četiri brzinska ispita, odlukom organizatora četvrti brzinski ispit nije službeno ulazio u konačan rezultat. Kiša i velika količina vode kumovali su lošijim uvjetima na stazi pa su startati mogli svi natjecatelji koji su željeli popraviti vrijeme drugog brzinskog ispita. Nakon ove odluke, Ivan Čibej zatražio je da ga se makne iz konačnih rezultata, što nikako nije zasjenilo njegovu izvrsnu vožnju Škodom Octavijom WRC.

Unatoč kiši i hladnom vremenu veliki broj vozača, gledatelja i medija podržao je ovu sjajnu automobilističku manifestaciju i najavilo svoj dolazak iduće godine.

Video sadržaj

You have no rights to post comments