Foto: 4. Rally Kumrovec, 207 komada

U današnje vrijeme, svi su fotografi, a dobar dio nas i snimatelji pokretnih slika. Osim što ih ponekad koristimo i za telefoniranje, moderni pametni telefoni nude sasvim solidne performanse i za nešto zahtjevnije foto i video zadatke. I zato su danas svi fotografi, jer dovoljno je isukati telefon iz džepa (haha, kao da je ikada bio u džepu, uvijek u ruci, stalno u ruci) i postajete foto reporter i ugledni snimatelj. Oko dosad izrečenog nema spora, ali tek će ono što ste/smo snimili zaista biti u mogućnosti potvrditi vaš status fotografa ili video umjetnika. U slučaju fotografije, oprema je alat, a glavni je "aparat" još uvijek, na sreću, osoba iza tražila. Ne kažemo da telefonima nisu načinjene čitave hrpe fascinantnih fotografija, ali naskuplji aparat, najveći objektiv i najnoviji telefon još uvijek ne znače da će rezultati biti vrijedni pažnje i divljenja.

Da bi rezultati bili takvi, potrebno je znati koristiti opremu, svjetlosne uvjete, krajolik, razumjeti predmet snimanja i unijeti svoje razmišljanje i osjećaje u snimateljski i fotografski rad. Na sreću je još uvijek moguće prepoznati prave fotografske radove od onih nastalih po načelu "sjedni na okidač, jedna od 100 slika istog automobila u istom zavoju će valjda biti dovoljno dobra". Nekim ljudima potreban je podeblji sloj šminke ili fotošopskih plugina da bi iz sebe ili svog rada izvukli nešto vrijedno spomena. Na sreću svih zaljubljenika u rally, Andrea Rastowsky i Siniša Pšeničnik ne trebaju ništa osim bilo kakvog komada fotografske opreme, ceste posute zavojima i rally automobila na njoj.

Rezultate njihovog rada možete provjeriti u galeriji ispod ovog teksta. Ukupno 207 fotografija dokumentira 4. izdanje Rallyja Kumrovec.

Andrea i Siniša, hvala na ustupljenim materijalima.

You have no rights to post comments