24. Rally Opatija, izvješće organizatora

Objavljeno u: 03/05/2015 - 21:54 Napisao/la Objavljeno u Rally Komentari Komentiraj!
Završen je 24. Rally Opatija. Opatijska rivijera i obronci Ćićarije u organizaciji AK Opatija i suorganizatora AK Rijeka i AK Ina Millenium ovaj vikend ugostili su neke od najpoznatijih imena hrvatskog i inozemnog Rallyja.

Petak, 01. svibanj prošao je u tehničkim formalnostima kada su obavljene verifikacije dokumenata vozača i tehnički pregled vozila. Od prijavljenih 58 posada startale su ukupno 49, a na Shakedownu koji je započeo u petak u 14h sudjelovale su 23. Ceremonijalnim startom, koji se i ove godine odvijao na glavnoj opatijskoj prometnici te time doprinijelo atraktivnosti same manifestacije, službeno je započelo natjecanje.

Ovogodišnje izdanje rallya vozilo se itinererom dugim 356,99 km u sklopu čega su osam brzinskih ispita ukupne duljine 110,54 km. Natjecateljski dio manifestacije počeo je u petak nakon 18:30h gdje su posade prošle dva atraktivna noćna brzinska ispita (Breza 1 i 2 AK Rijeka) koja su se vozila na potezu od mjesta Ružići do Petrolejske ceste. Prvi dan odvožena su dva brzinca, duljine nešto više od 6 kilometara, a nakraju prvog dana najbolje rezultate očekivano je ostvarila posada Juraj Šebalj – Toni Klinc i samim tim završili kao pobjednici prvog dana natjecanja. Nažalost vrijeme nije poslužilo te iako je gledateljima pokvarilo doživljaj, vozačima je donijelo dozu adrenalina jer kombinacija brzine, skliske ceste i različitih vrsta asfalta izrazito je zahtjevna za vožnju i zahtjeva potpunu koncentraciju i pažnju za volanom.

Najveća novost i poboljšanje ove godine je uvrštenje Rallyja Opatija u Mitropa Rally Cup nakon skoro dva desetljeća jer je upravo iz ovih razloga prijavljeno 33 strane posade iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Samim tim ovogodišnji Rally osim sportskog aspekta dobio je i onaj turistički.

U subotu, 02. svibnja, vrijeme je ipak nešto više obećavalo kada su vozači krenuli s opatijskog mula točno u 9:01h prema servisnom parkiralištu na Preluci nakon čega su uslijedila tri brzinska ispita: BI Brest AK Inna Millenium, BI Račja Vas Tecno Auto i BI Mune AK Inna Millenium. Iako je posada Šabalj – Klinc do zadnjeg brzinca držala prvo mjesto, mađarska posada Krisztian Hideg – Istvan Kerek postepeno se približavala prvom mjestu te nakraju na zadnjem brzincu odnijela pobjedu sa ukupnim vremenom od 1:05:48.9. Drugo mjesto osvojila je posada Juraj Šebalj – Toni Klinc sa ukupnim vremenom 1:06:00.7, a treće mjesto i najveće iznenađenje odnijela je posada Rok Turk – Blanka Kacin koji su osvojili i prvo mjesto u trećoj klasi.

Zadnji dan je ipak vrijeme bolje poslužilo, ceste su se posušile te je od ukupno 49 posada koje su startale na cilj došlo 37.

U sklopu Prvenstva Hrvatske prvo mjesto odnijela je posada Juraj Šebalj – Toni Klinc, prvo mjesto u Alpe Adria Rally Cupu odnijela je slovenska posada Tim Novak – Uroš Ocvirk, a u Šampionatu BIH pobjedu je odnijeo Almir Vrpčić.

Mitropa Rally Cup posebno se pratila ove godine te je na prvom mjestu posada Alex Humar – Florijan Rus, a naša posada Viliam Prodan – Zdravko Draženović se visoko plasirala na drugo mjesto. U konkurenciji Mitropa Rally Cup History pobjedu je odnijela talijanska posada Paolo Pasutti – Giovanni Battista Campeis.

Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održala se u Hotelu „4 Opatijska Cvijeta“ s početkom u 21:15h.

Aktualnosti

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

22.04.2018. - Ostalo

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

Prvi rally Slovenskog prvenstva 8. Rally Vipavska Dolina koji se vozio u okolici Vipave i Ajdovščine osvojili su trenutni državni prvaci Rok Turk i Blanka Kacin (Peugeot 208 R5). Prošle godine imali su samo jedno...

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

You have no rights to post comments