Bostanci i Vatansever pobjednički i kroz Hrvatsku

Objavljeno u: 04/10/2015 - 17:08 Napisao/la Objavljeno u Rally Komentari Komentiraj!
Croatia rally prvi je put u 42-godišnjoj povijesti dobio povjednike iz Turske – Murat Bostanci i Onur Vatansever u Fordu Fiesta R5 najbrže su savladali težak itinerer s više od 190 kilometara brzinskih ispita. Drugo mjesto izborili su Hermann Gassner junior i Ursula Mayrhofer, njemačko-austrijska posada koja je nastupila u Mitsubishi Lanceru Evo X klase R4. Do trećeg mjesta ukupnog poretka stigli su Darko Peljhan i Jaka Cevc iz Slovenije u Mistubishi Lanceru Evo IX.

Vatansever je slavljem u Hrvatskoj zadržao stopostotni učinak u Europskom rally trofeju, te izborio naslov prvaka u tom natjecanju. Također, postao je prvi vozač iz Turske koji je stigao do međunarodnog naslova u rallyu.

"Bilo nam je dovoljno četvrto mjesto da potvrdimo naslov i zbog toga nismo željeli riskirati. Osjećao sam se ugodno u lijepom gradu Poreču. Brzinski ispiti bili su zahtjevni, ali uspjeli smo stići do cilja i pobjede. Nadam se da ćemo se vratiti na Croatia rally i dogodine" – izjavio je Bostanci.

Zahtjevni brzinski ispiti voženi u subotu ponudili su pravu dramu. Stanje staze mijenjalo se iz sata u sat, a dio posada pao je u poretku ili morao odustati zbog tehničkih kvarova. Bostanci je usprkos pirueti koju je napravio na prvom brzinskom ispitu do kraja uspio ostaviti konkurenciju iza sebe. Dugo je drugo mjesto držao Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom, ali njihov je Mitsubishi Lancer otkazao poslušnost na cestovnoj etapi uoči devetog brzinskog ispita. Tada su trećeplasirani Juraj Šebalj i Toni Klinc napredovali na drugu poziciju, ali ubrzo su počeli njihovi problemi. Tri brzinca prije kraja ostali su u drugoj, a potom u trećoj brzini, u kojoj su vozili do kraja natjecanja. Rally su završili na petom mjestu ukupnog poretka.

"Bostanci je bio prebrz. Njegov je automobil izuzetno brz, što mu dopušta taktiziranje. Kad mu je potrebno malo stisne, inače može malo pustiti gas. Žao mi je da je se nisam do kraja borio s Hidegom, no ovo je bio težak rally na kojem smo i mi pred kraj imali problema s automobilom." - zaključio je Šebalj.

Od 38 posada koje su startale utrku, do cilja ih je stiglo svega 23, uglavnom zbog kvarova. Na Croatia rallyu Šebalj i Klinc potvrdili su šesti uzastopni naslov prvaka Hrvatske i izborili dijamantnu kacigu. Naslov Prvaka Hrvatske potvrdila je i posada Marsel Katić i Denis Rubinić iz AK Opatija motorsport u klasi 4, odnosno AK Delta Sport iz Zagreba u klupskoj konkurenciji.

REZULTATI UKUPNO:

1. Bostanci-Vatansever (Tur, Ford Fiesta R5) 2:01:02,8
2. Gassner jun.-Mayrhofer (Njem/Aut, Mitsubishi Lancer Evo X R4) +3:21,8
3. Peljhan-Cevc (Slo, Mitsubishi Lancer Evo IX) +6:00,3
4. Puskadi-Godor (Mađ, Škoda Fabia S2000) +6:19,1
5. Šebalj-Klinc (Hrv, Mitsubishi Lancer Evo IX) +6:49,2

PRVENSTVO HRVATSKE:

1. Šebalj-Klinc (Mitsubishi Lancer Evo IX) 2:07:46,0
2. Dobrila-Raštegorac (Renault Clio R3) +8:36,9
3. Katić-Rubinić (VW Polo 1.4) +17:13,1

Aktualnosti

Spektakl 8. Rally Showa Santa Domenica je spreman!

23.11.2017. - Rally

Spektakl 8. Rally Showa Santa Domenica je spreman!

Već je svima znano da je ovogodišnje izdanje RSSD-a organizatorima zadalo puno muke. Osim prvog Shakedown-a u povijesti Rally Showa Santa Domenica, izdavanja prvog Vodiča za gledatelje, muke koje su ispale sve samo ne slatke...

8. Rally Show Santa Domenica, najava

24.10.2017. - Rally

8. Rally Show Santa Domenica, najava

Ove godine imamo pregršt novosti i iznenađenja, čime potvrđujemo predan rad od trenutka kada smo Beppa Harracha prošle godine proglasili najboljim na makadamu četvrtu godinu za redom!

Mikkelsen ponovo u tvorničkoj momčadi

24.05.2017. - WRC / IRC

Mikkelsen ponovo u tvorničkoj momčadi

Norveški vozač Andreas Mikkelsen na predstojećem rallyju svjetskog prvenstva na Sardiniji nastupit će ponovo kao član jedne od tvorničkih momčadi u prvenstvu. Mikkelsen će na sredozemnom otoku zamijeniti Citroënovog ovogodišnjeg "tvorničara" Stephanea Lefebvrea u, zasad...

You have no rights to post comments