Renault "prijeti" napuštanjem Formule 1

Renault "prijeti" napuštanjem Formule 1

Prije nekoliko dana, Red Bull je pokušao izazvati paniku u Formuli 1 prikrivenim prijetnjama o napuštanju Bernijevog cirkusa, a sada je istu taktiku počeo koristiti i Red Bullov partner, Renault. Dvije tvrtke, doduše, nisu u prijateljskim odnosima, nakon međusobnih optužbi za slabu formu momčadi u ovoj sezoni, ali čini se da nemaju problema oko dijeljenja spomenute strategije prijetnji odlaskom.

Renaultovi su predstavnici danas u Maleziji potvrdili kako kompanija razmatra vlastite planove i ulogu koju trenutno igra u Formuli 1. Naravno, odlazak iz Formule 1 je jedna od opcija, ali je mnogo izvjesnije da će Renault umjesto odlaska odabrati još aktivniji "ulazak", točnije preuzimanje jedne od ekipa i stvaranje tvorničke momčadi.

Poznata je i momčad koju bi Renault mogao preuzeti, ako šefovi francuske marke odluče da je osnivanje tvorničkog tima u interesu kompanije. Renault bi, u takvom scenariju, preuzeo Red Bullovu juniorsku ekipu Toro Rosso. Po nekim izvorima, taj je dogovor već postignut, ali je izvjesnije da je dogovor vrlo izgledan, a prepucavanja preko medija koriste se za osvajanje terena uoči ključnih razgovora o vrijednosti čitavog "deala".

"Mogu potvrditi da razmatramo mnogo opcija, među kojima je i odlazak iz Formule 1. Iskreno, ako je Formula 1 toliko loša za Renaultov ugled, ako uvidimo da imamo teškoće sa sadašnjim konceptom prvenstva i da se sredstva koja ulažemo u Formulu 1 ne vraćaju, tada je jasno kojim ćemo putem krenuti. Kao dobavljač motora nemate financijskog interesa razvijati i poboljšavati motor, to je svima jasno."

"S druge strane, mislimo da u Formuli 1 predstavljamo relevantnu snagu, ali želimo se boriti protiv najboljih marki. Moramo razmotriti stvari koje sada radimo i stvari koje bismo željeli raditi i to, naravno, uključuje razgovore s nizom partnera", rekao je prvi čovjek Renault Sporta, Cyril Abiteboul.

Iz Red Bulla su poručili da bi Renaultov odlazak iz F1 arene značio i kraj njihovih (Red Bullovih) F1 planova.
Autosport.hr