Peugeot 2008 DKR spreman za Kinu

Peugeot 2008 DKR spreman za Kinu

Od povratka s utrke Dakar 2015., tim Peugeot Total ne popušta. Plan aktivnosti ispunjen je brojnim tehničkim promjenama, testnim vožnjama, a odsad i sudjelovanjem na reliju China Grand Rally (29. kolovoza – 12. rujna 2015.).

Plan za 2015. vrlo je popunjen i na vidiku ima kraljevski događaj terenskih relija: Dakar 2016., čije su okosnice utrke upravo otkrivene. „To je u skladu s onime čemu smo se nadali. Započet ćemo s pijeskom u Peruu, polazištem za koje možemo reći da nam se sviđa! Zatim, velike visine i konačno, posebne etape WRC gdje pogon na dva kotača nije uvijek prednost. Ruta će biti uravnoteženija nego 2015. U svakom slučaju, nismo čekali te informacije kako bismo počeli raditi na svim područjima igre“, objasnio je Bruno Famin, direktor odjela Peugeot Sport.

Motor, ovjes, šasija, svi su elementi istraženi i poboljšani. Motori su se od veljače testirali nadomak Pariza. Nekoliko tjedana kasnije, u Španjolskoj u Zaragozi, tri vozača, Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel i Cyril Despres, prešla su kilometre za upravljačem PEUGEOT 2008 DKR. „Isplanirali smo jednu vožnju mjesečno do relija Dakar 2016.“, nastavlja Bruno Famin. „Imamo povjerenja u koncept i potencijal razvoja automobila, ali ponovno je poteškoća to što smo u strci s vremenom.“ Naš plan testnih vožnji i razvoja vrlo je ambiciozan. Znamo da se od nas mnogo očekuje, ali i mi od svojeg razvoja očekujemo jednako toliko kako bismo se mogli boriti za pobjedu. Već smo sada napredovali u performansama motora, ali i u pogledu mase. Radili smo na ovjesu kako bismo povećali brzinu pri prelaženju prepreka. Što se tiče šasije, željeli smo poboljšati stabilnost PEUGEOT 2008 DKR tragovima kotača širima za dvadesetak centimetara i jednako toliko većim međuosovinskim razmakom. Ta posljednja velika promjena pokazat će se tek na utrci Dakar 2016.”

Dva primjerka PEUGEOT 2008 DKR napast će China Grand Rally tijekom 15 dana krajem kolovoza. Detalji tog trećeg izdanja utrke od oko 7 000 kilometara bit će otkriveni tijekom lipnja.
Tim Peugeot Total nastupa u dvije 100 % francuske ekipe od kojih će u jednom vozilu biti Stéphane PETERHANSEL i Jean-Paul COTTRET. Obojica su trenutno u Šangaju kako bi potvrdili svoju prisutnost na reliju China Grand Rally. Drugi PEUGEOT 2008 DKR vozit će Cyril DESPRES kojemu je odsad suvozač David CASTERA. Cyril nastavlja svoju poduku na četirima kotačima vožnjama za upravljačem različitih automobila. Mogli smo ga primijetiti na reliju u modelu 208R2, ali i na stazi utrke 208 Racing Cup, nakon toga ubrzo i na utrci RCZ Racing Cup, a u međuvremenu na testnim vožnjama u modelu PEUGEOT 2008 DKR!

Njihove izjave...

Carlos SAINZ: „Morali smo brzo krenuti s razvojem za 2016. jer moramo odraditi velik posao kako bismo poboljšali automobil. Već smo vozili u Španjolskoj, gdje sam mogao osjetiti određene napretke na motoru, a sada i u Maroku kako bismo nastavili s temeljitim razvojem. No nestrpljivo očekujem velike promjene na šasiji kako bih bio sigurniji u automobilu. Moramo se pokazati u najboljim uvjetima na početku sljedeće utrke zato što je ruta koju je ASO predstavio, po mom mišljenju, obećavajuća u pogledu poteškoća. ”

Stéphane PETERHANSEL: „Nakon Dakara po svome sam se običaju potpuno isključio kako bih se oporavio. Brzo su prošli sastanci nakon prvih vožnji. Do danas sam sudjelovao u trima testnim vožnjama. Plan akcije vrlo je obećavajući. Istodobno sam sudjelovao na promidžbenim događanjima u Ženevi, Vesoulu i Šangaju kako bih, među ostalim, govorio o reliju China Grand Rally. Vrlo sam zadovoljan time zato što je važno sudjelovati na utrkama kako bih očuvao dobru razinu te i dalje bio učinkovit. Kad si vozač, trebaju ti i adrenalin, doživljaji i emocije! Međutim, vrlo sam sretan i što se vraćam u Kinu jer je ondje teren nevjerojatno raznolik. Mnogo sam uživao u utrci Pariz-Moskva-Peking i upoznao tu zemlju od zapada do istoka. Postoji ogroman potencijal za piste. Ne znam hoćemo li voziti istim pistama, ali jedna stvar je sigurna, bit će to lijep reli. China Grand Rally zahtijeva napredak, rast i to bi mogla biti kušnja dostojna Dakara.”

Cyril DESPRES: „Od mojeg dolaska u Peugeot sve se vrlo brzo događalo. Nisam znao što očekivati. Nakon povratka iz Dakara razmislio sam, donio odluku i preispitao je. Nakon toga vozio sam na ledu pa na stazi i imao sam dojam da sam napravio prekretnicu tijekom testnih vožnji i utrke u automobilu 0 na reliju Causses u modelu 208R2. Primijetio sam da mi nedostaje agresivnosti za upravljačem. Odsad mogu reći da sam vozač automobila! Stoga sam se primio učenja u Maroku i proveo odličan prvi dan testnih vožnji. Ugodno sam se osjećao u automobilu. Bolje sam upravljao njime. Po prvi puta sam vozio s Davidom. Gilles Picard mogao me pratiti jedino na prvom reliju Dakar. Susreli smo se s Davidom kojeg poznajem već 15 godina, posebno iz dana motociklizma. ”
Autosport.hr