54. Rallye Šumava Klatovy 2019. / 28. Historic Vltava Rallye 2019.
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Ostalo

54. Rallye Šumava Klatovy 2019. / 28. Historic Vltava Rallye 2019.

U terminu 26. - 27. 04. 2019. održan je 54. Rallye Šumava Klatovy kao drugi rally za češko prvenstvo i 28. Historic Vltava Rallye 2019. kao druga stanica europskog prvenstva povijesnih vozila.

Ovogodišnje izdanje rally-a sastojalo se od 14 brzinskih ispita od čega se 6 vozilo u petak, a 8 brzinskih ispita bilo je raspoređeno kroz subotnji dan. Preko 170 zahtjevnih kilometara odvozile su posade kroz dva dana. Start i cilj rally-a održani su u simpatičnom i gostoljubivom gradu Klatovy i popraćeni su velikim brojem gledatelja. Broj natjecatelja na startnoj listi je bio vrlo impozantan. U modernom dijelu nastupilo je ukupno 72 posade, dok je u povijesnom dijelu sa starta krenulo 92 posade iz svih dijelova Europe.

Sudionici rally-a uz zahtjevne brzinske ispiti borili su se i s čudljivim vremenom. Petak je prošao u znaku iznenadnih promjena vremena, od sunčanih razdoblja do dijelova na kojima je padala jaka kiša praćena jakih vjetrom, a sve začinjeno velikim temperaturnim promjenama. Subota je ipak bila malo naklonjenija, uglavnom suho vrijeme uz sunce. Bio je to veliki izazov kako za natjecatelje tako i za mnogobrojnu publiku koja je u trenutku iz kratkih rukava prelazila u punu ratnu spremu za zimsko vrijeme, pa natrag u ljetni "outfit".

54. Rallye Šumava Klatovy 2019.

Prvi dan natjecanja prošao je u očekivanoj dominaciji posade Jan Kopecky - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) tvorničke ekipe Škoda Motorsporta. Pobjednici zadnje četiri godine ovog rally-a bili su odlučni na svom putu prema petoj pobjedi. Vaclav Pech i njegov suvozač Petr Uhel u Ford Fiesti R5 prvi su dan završili na odličnom drugom mjestu pokušavajući držati korak s vodećima. Već prvog dana nije nedostajalo izljetanja, srećom bez većih posljedica. Neke od posada za koje se očekivalo da bi se mogle popeti i na jedno od mjesta na pobjedničkom postolju, nažalost završile su svoj nastup već u petak. Miroslav Jakeš u Škodi Fabii R5 završio je svoj nastup već na trećem brzinskom ispitu zbog izlijetanja. Šesti i zadnji brzinski ispit u petak bio je poguban za Karela Trojana u Škodi Fabii R5. Jan Dohnal u Ford Focusu RS WRC '06 izletio je na šestom brzinskom ispitu, nakon što je bio najbrži na dva od šest brzinska ispita koji su se vozili u petak. Uspio je doći do cilja, ali zbog oštećenja nije startao u subotu.

Najvažniji događaj na 54. Rallye Šumava Klatovy dogodio se u subotu na brzinskom ispitu Strašinska 1 (BI 8) kada vodeći Jan Kopecky buši gumu, a vodstvo preuzima Vaclav Pech. Tim događajem prekinut je četverogodišnji pobjednički niz Jana Kopeckya. Ukupno treće mjesto osvaja posada Filip Mareš i Jan Hloušek u Škodi Fabii R5.


28. Historic Vltava Rallye 2019.

Talijanski vozač Luigi 'Lucky' Battistolli sa suvozačicom Fabriziom Pons (Lancia Delta HF Integrale) dominirao je među povijesnim automobilima u petak. Karl Wagner i Gerda Zauner (Porsche 911) bili su drugi nakon tehničkih problema nekih od favorita, a finci Ville Silvasti i Risto Pietiläinen (Lancia Rally 037) držali su treće mjesto nakon brzinskih ispita voženih u petak.

Subota je za povjesničare protekla i dalje u režiji popularnig talijanskog dua Luigi 'Lucky' Battistolli - Fabrizia Pons (Lancia Delta HF) od početka do kraja. Tradicionalni sudionici natjecanja, Karl Wagner - austrijski Gerda Zauner (Porsche 911 SC) stigli su do cilja za drugo mjesto, obranivši se od napada finaca Ville Silvastia i Risto Pietiläinena (Lancia Rally 037).

Željni ste više informacija, posjetite službenu stranicu http://www.pamk.cz/

Prekrasan krajolik, atraktivni brzinski ispiti i odlična lista prijava glavni su aduti ovog natjecanja. Ali, organizator se ne pouzdaje samo u to. Posebna pažnja posvećena je gledateljima, i malim i velikim, organiziranim događanjima u gradu Klatovy, servisu u mjestu Janovice nad Úhlavou i mjestima za gledatelje duž brzinskih ispita.  Gledatelji su na vrijeme obaviješteni i upućeni u događaj. Mjesta za gledatelje pravodobno su prezentirana na službenoj web stranici uz kartu, detaljan opis mjesta, organizirano parkiralište. Na svakom službenom mjestu postavljene su tribine, odlična ponuda hrane i pića, postavljeni sanitarni čvorovi. Trud organizatora itekako je prepoznat od gledatelja koji im zahvaljuju na najbolji mogući način, posjetom. Rijeke zaljubljenika u rally slijevale su se prema brzinskim ispitima kako bi uživali u majstorijama svojih idola. I imali su u čemu uživati i to u punom komforu. Nasmiješena lica duž brzinskih ispita i gledatelja i predstavnika organizatora širila su pozitivne osjećaje Šumavskim krajem tog vikenda.

Želite uživati u rally u Češkoj? Nova prilika pruža se već kroz dva tjedna. Na redu je Rallye Česky Krumlov (17. - 18. 05. 2019.). Više na... Rallye Česky Krumlov 2019.
Autosport.hr