47. Rallye Češky Krumlov 2019. - Nova škoda R5 spremna za pobjede
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Ostalo

47. Rallye Češky Krumlov 2019. - Nova škoda R5 spremna za pobjede

Uz Rallye Šumava Klatovy i Barum Czech Rally Zlin, Rallye Češky Krumlov jedan je od nastarijih čeških rally-a. Prvi put održan je daleke 1971. godine, a pobjednik je bio g. Janouch, naravno, u Škodi 1100 MB. Bila je to prva od mnogih pobjeda koje će uslijediti za Škodu.

Rallye Češki Krumlov uključuje brojne vozačke izazove na legendarnim brzinskih ispitima kao što su Malonty, Kohout, Jan, a dijelovi rute voze se cestama koje se zimi koriste za skijanje.

Popratni program na Rally-u Češky Krumlov ima mnogo različitih događaja. Rally fanovi dodatno uz sami rally, mogu uživati i u vožnjama starih automobila i automobila s alternativnim pogonom, legendama rally-a. Park servis se nalazi u izložbenom centru Češke Budejovice koji je najveći grad u Južnoj Bohemiji s 93.000 stanovnika koji je poznat širom svijeta kao dom Budweiser piva. Uz servis vozi se nekoliko puta tokom rally-a i atraktivni prolog, pa tako postoji mogućnost za gledatelje da uživaju u rally-u ne odlazeći iz ovog simpatičnog grada.

Na ovogodišnji Rallye Češky Krumlov bilo je prijavljeno ukupno 99 posada. 68 posada vozilo je u konkurenciji modernih, 28 u povijesnim automobilima i 3 u Kupu organizatora.

Nova generacija Škode Fabie R5 u rukama Jana Kopeckyog bila je glavna zvijezda ovogodišnjeg izdanja, a organizatoru je pripala čast svjetske premijere.

"Češky Krumlov je lijepi rally, ali i prokleto težak. Biti će to izazov koji će nam pokazati koliko smo dobar posao napravili do sada. Vjerujemo da će nas nova generacija odvesti još više. Vanjske promjene su novi modificirani prednji dio, nova shema boja i druge sitne promjene u izgledu. Sviđa mi se dizajn automobila, ali me istinski ne zanima da li je automobil zelen, zlatni ili ružičast, važno mi je kako radi" rekao je Jan Kopecky prije početka rally-a osvrnuvši se i na novi dizajn.

Početak rally-a krenuo je prema očekivanjima i Jan Kopecky ostvario je najbolja vremena na prva četiri brzinska ispita. Međutim, nakon četvrtog brzinskog ispita stvari su se zakuhale. Jan Kopecky dobio je penalizaciju od 30 sekundi zbog krivog prolaska kroz šikanu i tako pao na četvrto mjesto poretka, a zaostatak do glavnog konkurenta Vaclava Pecha bio je 10,8 sekundi. Peti brzinski ispit osvojio je Vaclav Pech pa se razlika povećala na 11,5 sekundi.

Nakon toga, Kopecký više nije bio voljan dati Pechu išta više, a promjene u postavkama ovjesa koje su napravljene tijekom servisa su također počele djelovati. Nakon šestog brzinskog ispita Jan Kopecky penje se na drugo mjesto ukupnog poretka i puše za vrat pehu na samo 2,9 sekundi. Sljedeći brzinski ispit bio mu je dovoljan da se vrati na vodeću poziciju i dalje osvaja sve brzinske ispite osim subotnjeg prologa u Češkim Budejovicama i zadnjeg brzinskog ispita.

Na pobjedničkom postolju Jan Kopecký i Pavel Dresler slavili su ukupnu pobjedu s vodstvom od gotovo 1 minute i 14 sekundi. Još je važnije to što je ŠKODA Motorsport napokon siguran da je modernizirana ŠKODA FABIA R5 spremna za borbu protiv najboljih. Pravo vatreno krštenje, međutim, čeka ih za par tjedana na Rally de Portugal.

"Moram zahvaliti cijelom timu što mi je pružio tako dobar automobil. Nismo još iskoristili puni potencijal nove ŠKODE FABIE R5, ali mogu obećati svim kupcima ŠKODA-e daće imati puno zabave i uspjeha s nadograđenom FABIA R5. Sada se doista radujem debiju u Portugalu na svjetskom prvenstvu." rekao je Jan Kopecký.

ŠKODA privatnik Filip Mareš ostvario je impresivnu izvedbu, završivši na drugom mjestu nakon napete bitke s Fordovim vozačem Václavom Pech. Jan Černý doprinjeo je ovom odličnom danu za Škodu osvojivši treće mjesto.

Izniman broj gledatelja uživao je u svemu što im je organizator Rally-a Češki Krumlov pružio. Interesantno je da se u organizaciji rally-a svake godine trude ponuditi nešto novo. Posebna pažnja posvećuje se atraktivnim mjestima za gledatelje. Svake godine dodaju se nova atraktivna mjesta, okreću smjerovi brzinskih ispita, ugostiteljska ponuda raste, a briga za komociju posjetitelja u vidu tribina, parkirališnih mjesta i WC-a je na visokoj razini. Posjetitelji su taj trud prepoznali i nagrađuju i organizatora i posade svojim dolaskom i navijanjem i time čine bitnu kariku u cijelom događanju.

Više na... 47. Rallye Češky Krumlov 2019.

Slijedeći rally za češko prvenstvo vozi se u slikovitom gradu Hustopeču u južnoj Moravskoj.

Više na... 15. Agrotec Petronas Rallye 2019.
Autosport.hr