15. Agrotec Petronas Rally 2019. - Pobjeda Filipa Mareša
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Ostalo

15. Agrotec Petronas Rally 2019. - Pobjeda Filipa Mareša

Četvrto natjecanje češkog rally prvenstva 15. Agrotec Petronas Rally 2019. održalo se 14. do 15. lipnja 2019. u Hustopeču.

Rally Hustopeče jedan je od novijih rally-a u češkom rally kalendaru. Prvi put je održan 2005. godine i u kratkom vremenu postao je omiljen među navijačima i timovima. Brzinski ispiti prolaze kroz vinsku zemlju Južne Moravske i posebne su po prekrasnom krajoliku vinograda. U češkom rally prvenstvu, ovaj rally je jedinstven sa svojim šljunčanim dijelovima. Iako se veći dio rute odvija na asfaltnim cestama, nekoliko brzinskih ispita se djelomično vozi po šljunku. To je poseban izazov timovima koji moraju pronaći postavke automobila koje će odlično funkcionirati na obje vrste podloge.
Lista prijava za 15. Agrotec Petronas Rally 2019. zaustavila se na brojci sto. Uz češko prvenstvo ovaj se rally vozi i za slovačko prvenstvo. Nažalost već se unaprijed znalo da svjetski prvaci u WRC2 i češki prvaci Jan Kopecky i Pavel Dresler neće nastupiti. Posada Škode Motorsport predstavljala je novu Škodu Fabiu R5 Evo isti vikend na Rally Italia Sardegna.

Sa starta u Hustopeču krenulo je 96 posada. Ukupno 24 R5 automobila i jedan WRC bili su najava za uzbudljive borbe za pozicije.

"Sad kada nema Jana Kopecky-a svi vide priliku za pobjednički podij, vožnje će biti vrlo oštre. Morat ćemo se jako potruditi kako bi se svrstali među najbrže" najavio je Filip Mareš uzbudljiv vikend u Hustopeču.

Prvi dan, 14.06.2019.

Prvi dan imao je u rasporedu 4 brzinska ispita s ukupno 65,14 kilometara. Prva dva brzinska ispita vozila su se po dana, a drugi prolaz kroz te iste brzinske ispite bio je po noći.

Posada Filip Mareš i Jan Hloušek u Škodi Fabii R5 bili su najbrži prvog dana. Odmah iza njih završio je Jan Černy s zaostatkom od tri i pol sekunde. Miroslav Jakeš zauzeo je treću poziciju.

Filip Mareš prvi dan natjecanja u Južnoj Moravskoj završava na vodećoj poziciji. "Po danu sam napravio nekoliko manjih pogrešaka, dosta smo se klizali po prašini i šljunku. Po noći smo imali neobičan problem kada je suvozač uspio srušiti svjetiljku. Sutra startamo prvi što može biti nedostatak, ali nosit ćemo se s tim. Suparnici iza nas su vrlo blizu i čeka nas sve uzbudljiv dan." rekao je Mareš na kraju dana. Njegove riječi bile su vrlo prikladan uvod za drugi dan. Čak osam posada bile su u razmaku od samo 20,3 sekunde.


Drugi dan, 15.06.2019.

Drugog dana održano je šest brzinskih ispita, ukupno 85,16 kilometara. Vrijeme se nije promjenilo i sudionike rallya pratile su temperature iznad trideset stupnjeva.

Filip Mareš je pokušao ništa ne prepustiti slučaju i tijekom jutarnjeg prolaska prva tri brzinska ispita uspio je skupiti devet sekundi prednosti ispred svog najvećeg protivnika Jan Černy-a. "Devet i pol sekundi prednosti prije zadnjeg dijela nije mnogo. Dovoljna je jedna pogreška i sve se može promijeniti. Osobito na šljunčanim dijelovima, malo sam se zaigrao i nepotrebno gubim vrijeme", rekao je Mareš. Drugoplasirani Jan Černy nije bio zadovoljan odabirom guma. Na sedmom brzinskom ispitu koji je bio dugačak 22 kilometra imali su nekoliko kritičnih situacija, ali su se izvukli.

Kraj natjecanja donio je dramatičnu završnicu. Filip Mareš lagano je povećao svoje vodstvo i na završni brzinski ispit došao je s 10,2 sekunde prednosti ispred Černy-a i 40,1 sekundi ispred Jakeša. Potvrdio je svoju pobjedu i na zadnjem brzinskom ispitu. Ali, njegovi suparnici nisu uspjeli završiti zadnji brzinski ispit. Prvo Jan Černy ostaje na stazi zbog oštećenog mjenjača. Jakeš je stigao do kraja brzinskog ispita, ali njegova Škoda Fabia R5 ipak je odlučila stati na putu osvajanja drugog mjesta ukupnog poretka. Grozničava provjera svih sustava pokazala je kvar elektroničke upravljačke jedinice motora. Do samog cilja ostalo je samo 14 kilometara etape, ali nisu uspijeli stiči na vrijeme. "Nositi se sa takvom tragedijom nije lako nikome, ali idemo dalje." rekao je Jakeš.

Jan Dohnal tako završava rally na drugom mjestu, a treće mjesto pripalo je poljaku Grzegorzu Grzybu u Škodi Fabii R5.

Bila su to dva vruća dana prepuna uzbudljivih trenutaka. Prekrasan krajolik, zanimljive staze i odlični vozači razlozi su zašto bi svakako trebalo posjetiti ovaj rally. Pogotovo su zanimljive šljunčane dionice kroz vinograde i polja koje svojim zelenilom daju odličnu pozadinu prašini koja se vuče za trkačim automobilima. Naravno, publika prepoznaje trud organizatora i dolazi u velikom broju.

Više na... Agrotec Petronas Rally

Rezultati... Agrotec Petronas Rally rezultati
Autosport.hr