Sebastien Loeb u vodstvu Rallyja Monte Carlo

Sebastien Loeb u vodstvu Rallyja Monte Carlo

Dva brzinska ispita otvorila su novu sezonu svjetskog prvenstva u rallyju. Oba su održana u noćnim uvjetima na vrlo zahtjevnim dionicama cesta u planinama sjeverno od obale i Monte Carla.

Na prvom brzinskom ispitu, koji je obilovao zamkama poput snijega, leda te običnog mokrog asfalta, najbolje se snašao Sebastien Loeb. Izvrsno je iskoristio povoljnu startnu poziciju, na ispit je, naime, krenuo kao zadnji od WRC vozača te je na cilju upisao zapanjujuće vrijeme, čak 22 sekunde brže od sljedećeg najbržeg. Taj sljedeći najbrži bio je Estonac Ott Tanak, u svom prvom povratničkom nastupu za M-Sport. Treći je na prvom ispitu bio aktualni prvak Sebastien Ogier u Volkswagenu, ujedno prvi na startu ispita.

Drugi brzinski ispit održan je u drukčijim, ali ništa manje zahtjevnim uvjetima. U ovom slučaju vozači s početka startnog poretka bili su u boljoj poziciji, jer je svaki automobil u prolasku na stazu bacao nove količine šljunka i blata, što je usporilo vozače koji su na ispit kretali kasnije. Među njima našao se i Loeb; Francuz je na BI 2 izgubio 17,6 sekundi u odnosu na Ogiera i trenutno njegova (Loebova) prednost iznosi 13,3 sekunde. Treći nakon prvog dana je Jari-Matti Latvala, punih 22,8 sekundi iza Ogiera.

Bilo je i vozača koji su na današnjim ispitima naletjeli na probleme, poput Danija Sorda (Hyundai), koji je u izlijetanju oštetio prednji kraj automobila, Bryana Bouffiera koji se slupao i Roberta Kubice koji se, nakon izvrtanja u jednom zavoju, morao zabavljati s neposlušnom elektronikom Fieste, koja se nije željela resetirati nakon gubitka struje.
Autosport.hr