Podijeljene startne pozicije uoči starta Liepaja Rallyja

Podijeljene startne pozicije uoči starta Liepaja Rallyja

Drugi rally sezone europskog prvenstva započinje danas svečanim startom, ali su vodeće posade već danas imale prilike isprobati teren nastupom na kvalifikacijskom brzinskom ispitu. Najbrži je bio ruski vozač Aleksej Lukjanuk u Ford Fiesti R5 ispred britanskog vozača Craiga Breena u Peugeotu 208 T16 dok je treće mjesto pripalo pobjedniku prvog rallyja sezone u Austriji, poljskom vozaču Kajetanu Kajetanowiczu.

Sukladno rezultatima kvalifikacijskog brzinca posade su birale startne pozicije za sutrašnju prvu etapu rallyja. Najbrži Lukjanuk očekivano je izabrao najnižu startnu poziciju, pa će na ispite kretati 15. po redu. S druge strane poretka, prvi će na brzinske ispite u čišćenje snijega i bljuzge krenuti Jaroslaw Koltun iz Poljske.

Većina posada, posebice onih koje računaju na najbolje rezultate, nada se stabilnim uvjetima na stazi, premda je današnji kvalifikacijski brzinac izgledao, pa, nimalo stabilno jer je uglavnom održan na blatnjavom makadamu s tragovima snijega. Ne treba posebno naglašavati da će optimalan izbor guma u Latviji odigrati ključnu ulogu predstojećeg vikenda.

Prvi brzinski ispit na rasporedu je sutra s početkom u 11 sati i 30 minuta.

Kajetan Kajetanowicz: "Kvalifikacijski je brzinac uglavnom održan na makadamu, pa smo pratili tragove vozila ispred nas i to nam je pomoglo u solidnom rezultatu. Izabrali smo nisku startnu poziciju kako ne bi morali čistiti stazu, ali teško je reći kakva će podloga zaista biti. Više bih volio voziti na snijegu, nadam se da će ga ostati i za nas. Premda je dobar dio ispita izmijenjen u odnosu na prošlu godinu, neke su dionice iste, ali s jednim problemom. Ralice su na nekim mjestima drukčije 'označile' rubove staze i zavoja, pa su neke bilješke u radaru od prošle godine gotovo neupotrebljive, jer su promijenjeni ulasci i izlasci iz zavoja, kao i putanje."
Autosport.hr