Latvala na prvom mjestu u Australiji

Latvala na prvom mjestu u Australiji

Prvi dan rallyja svjetskog prvenstva u Australiji završio je pobjedom Sebastiena Ogiera na zadnjem brzinskom ispitu, ali je u ukupnom poretku Francuz na trećem mjestu, iza Jari-Mattija Latvale i Krisa Meeka. Ogier je, kao vodeći u prvenstvu, na ispite kretao prvi, što je na australskom makadamu značajan hendikep. Ipak, do kraja dana uspio je umanjiti zaostatak i popesti se na treće mjesto, 2,6 sekundi iza Meeka i 4,6 sekundi iza vodećeg Latvale. Ogieru je najviše pomogao zadnji brzinac, na kojemu su vozači iza njega gubili vrijeme zbog slabije vidljivosti na stazi. Latvala je također profitirao na račun prašine, jer je Meeke morao usporiti i to je bilo dovoljno da izgubi više od 6 sekundi i u poretku s prvog padne na drugo mjesto.

U prvoj polovici etape u vodstvu je bio Hyundaijev vozač Dani Sordo, ali ga je pogreška ipak spustila u poretku, pa Španjolac trenutno drži peto mjesto, iza Andreasa Mikkelsena. Znatno slabiji od ostatka konkurencije u Australiji su M-Sportovi vozači; Ott Tanak je tek 8. sa 40,2 sekunde zaostatka za Latvalom dok je Elfyn Evans na 9. mjestu, punih 2 minute i 21 sekundu iza prvoplasiranog.

Francuz Stephane Lefebvre, koji u Citroënu mijenja ozlijeđenog Madsa Ostberga, zbog pogreške je sletio sa staze i oštetio automobil, pa nije uspio završiti etapu. Restartat će danas u sklopu Rally 2.
Autosport.hr