Neste Rally Finland 2018. - Pobjednički let Ott Tanaka

Neste Rally Finland 2018. - Pobjednički let Ott Tanaka

Ott Tanak pobjedničkim letom osvojio Neste Rally Finland 2018.

Svoj pobjednički let započeo je na prvom gradskom brzinskom ispitu Harju i zasjeo na prvo mjesto na samom početku.

Petak, prvi puni dan rallya, Tanak je započeo impresivnom vožnjom osvojivši prvi, jutarnji krug. Ostatak dana, popodnevni dio, vodio je blisku borbu s Mads Ostbergom. Na brzinskom ispitu Moksi 2 imali su čak identično najbrže vrijeme. No krajem dana Tanak preuzima kontrolu i dan završava na prvom mjestu. Jari-Matti Latvala dan završava na trećem mjestu s 23,1 sekunde zaostatka za vodećim.

U subotu se ovogodišnje izdanje Neste rally Finland nastavlja u pobjedničkom tonu za Toyotu Yaris WRC i Ott Tanaka. Tanak je svoje vodstvo povećao na 39 sekundi, osvojivši tokom dana ukupno osam brzinskih ispita. Jari-Matti Latvala kontinuiranom vožnjom zadržao je ukupno treće mjesto i približio se Madsu Ostbergu na samo 5,4 sekundi. Na četvrto mjesto odličnom vožnjom probila se i treća Toyota u rukama Esapekke Lappija.

U nedjelju, završnom danu rally, posade su čekala četiri brzinska ispita Laukaa i Ruuhimaki, svaki se vozio po dva puta, smještena istočno od Jyvaskyle. Drugi Ruuhimaki vozio se i kao Power Stage i s njime je završavao ovogodišnji rally prije završne ceremonije u Jyvaskyli. Tanak je pažljivom vožnjom prošao kroz prva tri brzinska ispita čuvajući svoju prednost. A tada je došlo vrijeme i za zadnji brzinski ispit. Tanak je ponovno poletio kako bi osvojio i dodatne bodove na Power Stageu i uspio je u tome. Na cilju su ga dočekali oduševljeni navijači koji su cilj ukrasili mnogobrojnim zastavama Estonije i Toyote.

Ott Tanak i suvozač Martin Jarveoja slavili su pobjedu na vrhu svoje Toyote Yaris WRC zajedno s predsjednikom Toyote Akiom Toyodom i šefom tima Tommijem Makinenom.

Mads Ostberg zadržao je drugo mjesto unatoč napadima Jari-Matti Latvale koji mu se približio na samo 2,8 sekunde.

Izjave:

Akio Toyoda (predsjednik Toyote):

"Nema sretnijeg osjećaja od pobjede u našem domu. Stvarno cijenim sve članove našeg tima koji su nam donijeli ovakvo divno uzbuđenje. Osjećam da svi naši vozači stvarno uživaju u vožnjama. Iznimno mi je drago što sam osobno uživao u ovoj sreći. Zahvaljujem svima u timu. Ovo je prvi put da sam u Finskoj od kada smo se vratili u WRC. Nikad nisam vidio toliko ljudi koji podupiru Toyota Gazoo Racing. Finska je naša domovina. Želim izraziti zahvalnost svim navijačima Toyote. Za sada nemamo WRC natjecanje u našem drugom domu Japanu, ali nadam se tome danu."

Tommi Makinen (šef Toyota Gazoo Racing tima):

"Kakav vikend, kakva završnica rallya. Bio je to apsolutno spektakularan trenutak, pogotovo kad je Ott uspio osvojiti zadnji brzinski ispit, bila je to nevjerojatna vožnja. Jari-Mattijeva borba za drugo mjesto bila je fantastična sve do zadnjeg brzinskog ispita. Na kraju se morao pomiriti s trećim mjestom, ali općenito sam vrlo sretan zbog rezultata na našem domaćem rallyu."

Ott Tanak:

"Bio je to savršen vikend. Sve je radilo upravo kako smo htijeli. U petak smo napravili veliki posao, a nakon toga smo samo povećavali našu prednost. Imali smo savršenu pripremu i punu podršku tima. Ako zajedno radite kao jedan ovakvog uspješnog rezultata mora biti. Pobjeda u Finskoj definitivno je posebna."

Finci su slavili i u WRC2

Eerik Pietarinen sa suvozačem Johnom Raitanenom u Škodi Fabii R5 osvojio je prvo mjesto. Odmah za njim na drugo mjesto pozicionirao se Jari Huttunen sa suvozačem Linnaketom Anttiom u Hyundaiu i20 R5. Manje od 2 sekunde nedostajalo je Kalleu Rovamperi da upotpuni finski trojac na podiju za WRC2. Ipak, treće mjesto osvojio je Gus Greensmith sa suvozačem Craigom Parryem u Ford Fiesti R5.

Neste rally Finland nadmašio je sva očekivanja.

Neste Rally Finland ponovno je uspješan u svakom pogledu. Bez obzira na pažljive pripreme, 65 % brzinskih ispita je bilo novo i lako su se mogle dogoditi pogreške, ali i natjecatelji i gledatelji pohvalili su organizaciju. Posebno se svim dopao cilj zadnjeg brzinskog ispita na kojem je napravljen veličanstveni skok i gdje je tisuće gledatelja moglo uživati u 60-metarskim skokovima. Samo iz Estonije došlo je oko 15000 navijača. Organizator je nadmašio sva očekivanja. Teško će se naći netko tko je s ovog veličanstvenog događaja otišao nezadovoljan. Dokaz tome su tisuće navijača koji su uz vijorenje zastava, uz pjesmu i srećom obasjanim licima uz velike osmijehe proslavili kraj rallya.
Autosport.hr