Ott Tanak i Toyota pobijedili na ADAC Rally Deutschland 2018.

Ott Tanak i Toyota pobijedili na ADAC Rally Deutschland 2018.

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team proslavio je drugu pobjedu u nizu nakon što je Ott Tänak ponovio svoj trijumf na Neste Rally Finland i na Rallye Deutschlandu. Rezultat je pobjeda na asfaltu za Toyotu Yaris WRC. Kao i u Finskoj, momčad je postigla dvostruki rezultat na pobjedničkom postolju. Esapekka Lappi završio je Rally Deutschland na trećem mjestu. Toyota se tako približila vodećem u prvenstvu proizvođača Hyundaiju na samo 13 bodova.

Tänak je vodio na Rallyu Deutschland skoro od početka do kraja, samo je nakratko nakon SS2 brzinskog ispita prepustio vodstvo Ogieru. U petak bio je najbrži na pet od šest brzinskih ispita i kraj dana dočekao je s prednošću 12,3 sekunde ispred drugoplasiranog Ogiera. Subotu je Ott Tanak odvozio nešto suzdržanije, nije osvojio niti jedan brzinski ispit. Među najbržima na brzinskim ispitima smjenjivali su se Jari Matti Latvala (osvojena dva brzinska ispita), Dani Sordo (osvojena tri brzinska ispita), dok su Esapekka Lappi, Craig Breen i Sebastien Ogier osvojili po jedan brzinski ispit. Bez obzira na to Tanak dan završava na vodećoj poziciji s prednošću od 43,7 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Danijem Sordom. Zadnji dan Rallya Deutschland nije se puno razlikovao od prethodnog dana. Pažljivom vožnjom Tanak ostaje na vodećoj poziciji, a pobjedu zapečaćuje na Bosenberg Power Stageu. Od pobjede na Bosenberg Power Stage dijelilo ga je samo 0,1 sekundi koliko je Sebastien Ogier bio brži.

Thierry Neuville nije mogao napasti Tanaka. Uz borbu s Tanakom, Neuville se borio i sa svojim Hyundaiem i20. Ipak, na kraju osvaja drugo mjesto na Rally Duetschladu.

Lappi je upotpunio slavlje Toyote osvojivši treće mjesto. Ujedno je i ojačao svoje četvrto mjesto u poretku vozača u svojoj prvoj punoj sezoni na ovoj razini.

Tommi Mäkinen:
"Ovo je još jedan veliki trenutak za naš tim. Ott je ponovno bio izvanredan cijeli vikend. Jedino je razočaranje bilo ono što se jutros dogodilo Jari-Mattiju. Čini se da ga prati loša sreća, ali pokušavamo ga podržati što je najbolje moguće. Esapekka je odvozio sjajnu čistu vožnju bez pogrešaka. Svi su se jako trudili u postizanju ovog velikog rezultata na asfaltu i svi su motivirani da daju maksimum od sebe u nastavku sezone."

Ott Tänak:
"Ovo je definitivno za mene najteža pobjeda do sada. Veći dio vikenda bila je jako bliska borba i morao sam se jako truditi zadržati poziciju. U petak u vinogradima osjećao sam se vrlo ugodno u automobilom. U subotu ujutro dobar osjećaj je nestao, ali tim je stvarno sve napravio da se taj osjećaj vrati. Danas sam samo trebao čuvati rezultat. Stvarno sam sretan zbog cijele momčadi, bili smo jako jaki ovog vikenda. Krenuli smo u pravom smjeru u prvenstvu, ali idemo rally po rally. Sada se fokusiramo na Tursku i pokušavam biti što bolje pripremljen. "

Esapekka Lappi
"Bio je to težak vikend, ali bio je i bez ikakvih problema i to nam je donijelo ovaj podij. Jučer i jutros bilo je dosta drame za ostale. Mislim da smo napravili dobar napredak tijekom vikenda, ali trebam još više kilometara. Na ovom rallyu nema puno mjesta za pogreške i stvarno nisam želio napraviti neku ovaj put. "

Rezultati Rally Deutschland 2018.:

1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h03m36.9s
2 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +39.2s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1m00.9s
4 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +1m34.5s
5 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2m02.9s
6 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m13.8s
7 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2m39.1s
8 Marijan Griebel/Alexander Rath (Citroen DS3 WRC) +10m41.2s
9 Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +13m12.8s
10 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +13m16.6s
Autosport.hr