Safari se vratio, WRC na šest kontinenata

Safari se vratio, WRC na šest kontinenata

FIA je danas objavila kalendar svjetskog prvenstva u rallyju za sljedeću sezonu. Popis natjecanja krase brojne promjene, od povratka nekih zvučnih imena do ispadanja jednako poznatih i dugovječnih rallyja iz biranog WRC društva.

Od sljedeće sezone u svjetsko prvenstvo uvodi se tzv. rotacija natjecanja, koja podrazumijeva ispadanje jednog od europskih rallyja na jednu godinu. Jedno od tih natjecanja je Rally Španjolska, kojeg sljedeće sezone neće biti u kalendaru, ali se u WRC vraća u sezonama 2020. i 2021. Iz popisa rallyja ispali su i Rally Australija te Rally Francuska na Korzici.

Odlazak nekih rallyja otvorio je prostor za nova natjecanja. Nakon 17 godina u SP se vraća Safari Rally u Keniji, a Aziju će zastupati još jedan povratnik, Rally Japan. Tu je i miljenik vozača, Rally Novi Zeland.

Od ostalih promjena valja istaknuti premještanje rallyja u Njemačkoj u listopad te rallyja u Velikoj Britaniji u studeni.

Kalendar je zasad još uvijek provizornog karaktera, a neslužbeno se doznaje da bi se rallyji na Novom Zelandu i u Australiji mogli "rotirati" po sličnom načelu kao i rallyji u Europi.

siječanj 23-26 Monte Carlo Rally
veljača 13-16 Rally Švedska
ožujak 12-15 Rally Meksiko
travanj 16-19 Rally Čile
travanj 30-svibanj 3 Rally Argentina
svibanj 21-24 Rally Portugal
lipanj 4-7 Rally Italija
srpanj 16-19 Rally Kenija
kolovoz 6-9 Rally Finska
rujan 3-6 Rally Novi Zeland
rujan 24-27 Rally Turska
listopad 15-18 Rally Njemačka
listopad 29-studeni 1 Rally Velika Britanija
studeni 19-22 Rally Japan
Autosport.hr